KLOONAUSILMIÖ
Kokkolanseudulle ominaista ovat toimialakeskittymien synty, nahkateollisuus, tekstiili ja vaatetusteollisuus, turkistarhaus ja veneteollisuus. Yleensä kävi niin että työssä opittiin tarvittava taito ja osaaminen, jota sitten lähdettiin toteuttamaan omiin nimiin. Vaikuttimina olivat varmaankin isiltä peritty itsenäisen talonpoikaiston asenne ja aatemaailma sekä halu toteuttaa itseään omien kykyjen puitteissa. Esimerkiksi nahkateollisuuden ekspansiota vauhditti otollinen markkinatilanne.
Kromikypsennyksen myötä nahkatehtaita syntyi kuin sieniä sateella. Opin saatuaan moni nahkuri perusti oman nahkatehtaan jota pyöritettiin sekä täyspäiväisesti että sivutoimena varsinaisen työn ohessa. Samoin käsineitten, nahkavaatteiden ja lompakoiden valmistusta levisi suurista nahkatehtaista pienimuotoiseen valmistukseen, monesti leikkaajan ja ompelijan lyöttäytyessä yhteen oman verstaan ympärille. Toimialalla liikkui useita tukkureita jotka huolehtivat myynnistä ja jakelusta jopa rahoituksesta. Kokkolasta tuli Suomen nahkateollisuuden keskus ja Perhonjoen varressa oli monta nahkatehdasta.
Uudet ideat levisivät kuin kulovalkea mutta toinen ominainen ilmiö on että seudulla ei ole jääty tuleen makaamaan kun joku yritys on tullut tiensä päähän konkurssin kautta tai muuten. Hyvin nopeasti näille raunioille on syntynyt uutta ja moninaisempaa yritystoimintaa. -Henrik Huhta –