Johan Wilhelm Snellman

J. W. SNELLMAN 1806 – 1881

Johan Wilhelm Snellman

Johan Wilhelm (Janne) Snellman syntyi Tukholmassa 12.5.1806, Kristian Henrik ja Maria (os. Röring) Snellmanin vanhimpana poikana. Perhe muutti Kokkolaan vuonna 1813 ja asuivat kauppaneuvos Jean Kyntzellin v.1812 rakentamassa talossa (Palokunnantalo) joka Kyntzell rakennutti sukulaispoikaansa ja kapteeniaan Kristian Henrik Snellmania varten. Janne oli syntynyt Tukholmassa Jean Kyntzellin omistamassa kokkolalaislaivassa ”Patience” mutta perhe asui osoitteessa Tjärhovsgatan 5. Isä oli Tukholmassa opiskelemassa navigointia.

Jannen ollessa 7- vuotias palasi perhe Kokkolaan ja äiti kuoli 2 vuotta myöhemmin lapsivuoteeseen. Sitten isä otti taloudenhoitajan mamselli Kristina Ahlan hoitamaan lapsia. Muutaman vuoden päästä Kristian meni naimisiin Kristina Ahlan kanssa. Perhe muutti Alahärmään v.1821.JVS kävi triviaalikoulua Oulussa 10- vuotiaasta alkaen ja kirjoittautui Åbo Akademiin v.1822; samaan aikaan sinne tulivat myöskin J.L. Runeberg ja Elias Lönnroth.

Snellman oppi suomenkieltä opiskelukavereittensa avulla ja hän

Tjärhovsgatan 5 Tukholma (JVS syntymäkoti)

herätti suomalaisen kansallistunteen lehtikirjoituksillaan ja kirjallaan Valtio-oppi, hän oli mukana vaikuttamassa, että Suomi sai oman rahansa v.1865 ja kieliasetuksen v.1863, joka teki samanarvoisiksi suomen- ja ruotsikielen. Hänen lehtensä Maamiehen Ystävä ja Saima olivat uranuurtajia maamme lehdistössä.
Suomen markka syntyi 1860, kun Fabian Langenskjöld oli valtiovarainministerinä. Langenskjöldin seuraajan J. V. Snellmanin aikana tulivat ensimmäiset hopeamarkat, siksi Snellmania pidetään erheellisesti Suomen markan isänä.
Kokkolassa oleskeli JVS 1820- luvulla ainakin kolmen ajanjakson aikana kotiopettajana porvarispojille ( Rahm, Roos ja Kyntzell). Tähän aikaan oli hänelle paljon hyötyä paikallisen Läsesällskapetin palveluksista. Hän kehui myöhemmin muistelmissaan tätä kirjastoa.

Vastaa

Your email address will not be published.