Tervanviejä

Tervatynnyri

KOKKOLA OLI SUURI TERVANVIEJÄ
Kokkola oli ajoittain Pohjanmaan suurin tervanviejä. Tervakomppanian aikana saavat Kokkola ja Vaasa yhtä isot tervakiintiöt ja heistä tulee maakunnan suurimmat tervaviejät.
Isovihan jälkeisinä vuosina Kokkolanseutu elpyy nopeasti johtuen siitä että seudun metsät eivät tuhoutuneet isovihan aikana. Päästiin nopeasti taas polttamaan tervaa ja rakentaa laivoja suuressa mittakaavassa.
Vaikuttavalla tervakauppiaalla saattoi olla satoja maanviljelijöitä, jotka saivat pääosan tuloistaan tervanpolttamisesta ja he olivat usein koko elämänsä aikana kauppiaan asiakkaita, usein jopa monen sukupolven ajan. Kauppias rahoitti heidän kotitaloutensa ja antoivat ilmaisen yöpymisen ja ruokaa heidän kaupunkikäyntien ajaksi.
Suuret mahtavat tervakomppaniat olivat aloittaneet toimintansa Tukholmassa 1600-luvun puolovälissä ja pohjanmaan tervakauppa joutui keskittymään kokonaan Tukholmaan. Tämä aiheutti kokkolaisille suuria menetyksiä ja aloittivat pitkän ja vihaisan taistelun tervamonopolia vastaan. Yli kolmensadan vuoden kauppapakko purettiin vihdoin vuonna 1765, kun Vaasa, Kokkola ja Oulu saivat tapulioikeudet.
Tervan ja pikin vienti oli vuonna 1830 yli 30 000 tynnyriä.
(Lähde; ”Gamlakarleby ekonomiska historia”)

Vastaa

Your email address will not be published.