Yhteisöllisyys

YHTEISÖLLISYYS
Hengellisyys ja sitä kautta vanhat ”Lutherilaiset hyveet” korostuvat alueella mikä on omiaan ruokkimaan yrittäjyyttä. Seudulla toimii suuri joukko erilaisia seurakuntia ja uskonnonsuuntia jotka vahvistat ryhmien yhteenkuuluvuutta ja solidaarisutta. Tällainen yhteinen arvopohja vahvistaa yritysrakenteita ja moni näistä lähtökohdista kehittynyt yritys ovat olleet erittäin menestyksellisiä. Tämän lisäksi ne ovat usein, solidaarisuutensa kautta, tarjonneet turvallisen ympäristön uudelle yritystoiminnalle.
Enemmän maallista yhteisöllisyyttä edustaa raittiusliike ja siihen kytkeytyvä nuorisoliike. Kokkolassa toimii edelleenkin KUF Karleby Ungdoms- och Nykterhetsförening joka vuosittain viljelee Kokkolalaista ruotsinkielistä huumoria revyyssään Nuorisotalollaan Jungsborgilla muun toimintansa ohella.
Kuoro- ja orkesteritoiminta on samaa perua nuoriso ja raittiusliikkeen kanssa ja on edelleen voimissaan alueella. Näillä yhdistyksillä on jo ikää usein yli 100 vuotta. Rannikolla syntyi luonnollisesti myös pursiseuroja ja Kokkolan erikoisuuksia on Sälskapsklubben joka nykyään sijatsee Torikadulla toria vastapäätä ja on Suomen vanhimpia seuroja (1828).
Näissä yhteisöissä ovat Kokkolalaiset kautta aikojen tavanneet, ”fundeeranneet”, parantaneet maailmaa mutta ennen kaikkea saaneet virikkeitä ja luoneet pohjaa liiketoiminnoille ja liikesuhteille.                                           – Henrik Huhta –

Vastaa

Your email address will not be published.