Isovihan aika

Venäläiset kosakat

Isovihan aika 1713-1721
Venäjän miehitys Suomessa alkoi vuonna 1713 ja päättyi Uudenkaupungin rauhaan 1721.Tästä ajasta käytetään aikalaislähteissä nimitystä venäläisen ylivallan aika.

Pohjanmaalta kuljetettiin yli 4 600 yksityishenkilöä Venäjälle, ja lähes 2 000 henkilöä murhattiin tai pahoinpideltiin kuoliaaksi.

Tuon ajan sodankäynnin yleisten tapojen mukaisesti venäläiset sotilaat ja varsinkin kasakat ryöstivät valloitetun maan asukkailta kaiken arvokkaan, minkä vain saivat käsiinsä. Viipurin valtauksen jälkeen venäläiset upseerit ja sotilaat ottivat kiinni kaduilla tapaamansa naiset ja lapset, käyttivät heitä palvelukseensa taloissaan ja muutamat upseerit lähettivät heitä Sisä-Venäjälle kartanoihinsa. Kasakat kuljettivat lapsia ja naisia Pietariin, jossa he myivät heitä varsin halvalla hinnalla. (Lähde: Wikipedia)

Tuhansia ihmisiä pakenivat Ruotsiin.
Suomesta pakeni yhteensä Isovihan aikana 30 000 ihmistä Ruotsiin. Venäläiset veivät voita ja juustoa sekä runsaasti puutavaraa Pietariin. Myös tervaa tarvittiin, mutta suurin osa Pohjanmaan tervanpolttajista olivat muuttanet Ruotsiin.

 

Vastaa

Your email address will not be published.